Hoe maak je grond vruchtbaar

Vruchtbaar maken van de grond

Het is winter en de sneeuw ligt er weer mooi bij. We krijgen van onze klanten regelmatig de vraag hoe ze de grond het beste gereed kunnen maken voor het voorjaar en hoe de grond goed vruchtbaar blijft.

Laten we beginnen met het achterhalen wat voor type grond je hebt. Er zijn drie verschillende types grond in Nederland, namelijk zand, klei en veen. Hier in Dongen is de grond voornamelijk zandgrond maar op andere plekken kan dit zomaar klei of veen zijn. Elk type boom zou in theorie gepland kunnen worden in een van deze drie soorten grond. Echter hebben bomen wel degelijk een voorkeur en groeien ze aanzienlijk minder wanneer deze in een andere grondsoort wordt gepland. Als voorbeeld nemen we de eik en de beuk. Deze groeien het beste op zandgrond dat voedingsrijk en donker van kleur is.

Welk type grond heb jij?

Je kunt zelf al vrij snel achterhalen welk type grond je hebt door de volgende stappen uit te voeren:

  • Spit een stuk grond om
  • Bekijk welke kleur grond het is
  • Analyseer de structuur door een beetje grond in je handen te nemen

Wanneer de grond door je vingers glijdt is het vrijwel zeker dat het zand betreft. Klei is namelijk erg grof en heeft een kleverige structuur waardoor er weinig zuurstof door wordt gelaten.

Zandgrond

Zandgrond is dus te herkennen aan de structuur. Wanneer je het in je handen neemt glijdt het door je vingers en is het fijner dan klei. Niet elke zandgrond is hetzelfde. Zo heb je namelijk talloze verschillende soorten maar de 5 hoofdsoorten zijn: Eerdgronden, Podzolgronden, Vaaggronden, Veengronden en Brikgronden. Nu is dat voor de tuin niet zo interessant je kunt aan de kleur van het zand zien of het zand geschikt is voor je boom. Hoe lichter het zand hoe meer water door het zand wordt doorgelaten. Als je een schep in de grond zet en je ziet dat het grond veelal is gemengd met wit zand dan is het verstandig om eruit te scheppen en zwart zand toe te voegen.
Is de grond goed vruchtbaar? Dan kan je ervoor kiezen om bomen te planten, gras te zaaien of graszoden te leggen.

Kleigrond

Kleigrond is soort een grond die een dichtere samenstelling heeft en waarbij je moeilijker met je schep er doorheen komt. Het is plakkerige grond en bestaat uit brokken klei.

Ze hebben ook een andere chemische achtergrond dan zand. Kleiplaatjes zijn chemisch gevormd en bestaan uit silicium en aluminium. Als gevolg van de plaatjesvorm en chemische samenstelling heeft een kleiplaatje een positieve en een negatieve kant waardoor water en mineralen beter worden vastgehouden. Het humusgehalte bepaalt een groot deel van de vruchtbaarheid van de grond.

Hou houd je de grond vruchtbaar?

Ok,  je weet nu wat voor soort grond je hebt en wellicht denk je nu vast:”waarom is dat relevant voor de vruchtbaarheid van de grond?” 🙂 Dit komt namelijk doordat elke soort grond een andere benadering nodig heeft.

De diverse soorten grond hebben vaak baat bij het veranderen en verbeteren van de structuur. Bij een zandgrond is het belangrijk dat het water, de mineralen en voedingsstoffen vast worden gehouden, zodat de boom of plant hier het meeste voeding uit kan halen. Bij Kleigrond is het belangrijk om een goede afwatering te hebben en de grond luchtiger te maken. De echte zure gronden hebben kalk nodig om de zuurgraad en de PH waarde te verlagen.

Kleigrond vruchtbaar maken

Kleigrond heeft een dichte structuur, wat er voor zorgt dat er heel veel water wordt vastgehouden. je merkt het al meteen wanneer het heeft geregend en het water blijft aan de oppervlakte liggen. Dit betekent dus dat het water niet goed weg kan en de ondergrond te hard is.

Deze grond dient dus luchtig te worden gemaakt. Dit doe je door de kleigrond goed door te spitten. Niet alleen de bovenste laag spit je om, maar ook de onderste laag spit je goed om zodat de structuur weer losser wordt.

Merk je dat je na het vele spitten last blijft houden van een slecht doorlatende grond, dan zou je een een verticale drainage aan kunnen leggen.

Verticale drain

Een verticale drain maak je door een gat in de grond te maken die 15cm breed is en tot het grondwater reikt. Een drain werkt alleen als je het gat minimaal 80 cm de grond in maakt. hierna vul je het gat met waterdoorlatende middelen zoals grind, schelpen, een combinatie van wit zand en kleine stenen of hydrokorrels. Hierna dek je het af met zand. Hoeveel van deze drains je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je tuin en de dichtheid van de grond.

Zandgrond vruchtbaar maken

Zandgrond hoef je dus niet waterdoorlatend te maken maar afhankelijk van het soort zand heeft deze dus voeding nodig. Deze voeding kan je toevoegen aan de grond. Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos.
De grond die naast de bomen ligt is van nature een enorm voeding-en mineraalrijke grond. Je humusgehalte kan je ook opkrikken door goede compost toe te voegen.