Wat te doen bij een gesprongen waterleiding in de tuin?

Bij het planten van een heg in de tuin, het aanleggen van een terras of veranda, enzovoorts, loop je het risico een waterleiding te raken. Er zal immers een flink gat gegraven moeten worden om de heg in te kunnen zetten, of om de palen van je veranda in te kunnen slaan. Mocht je bij deze werkzaamheden een waterleiding raken, dan bestaat de kans dat er een lekkage ontstaat. Dit is echter niet de enige situatie waarin een waterleiding in de tuin beschadigd kan raken. Denk bijvoorbeeld ook aan de wintermaanden, waarin er grondvorst voorkomt. Grondvorst kan leiden tot een gesprongen waterleiding.

Gevaar van grondvorst in de tuin

Grondvorst zorgt ervoor dat stilstaand water in de waterleidingen bevroren raakt. Bevroren water zal uitzetten, waardoor de druk op de leidingwanden toeneemt. Op een gegeven moment zal deze druk dermate groot zijn, dat de wanden van de waterleiding dit niet meer aankunnen. Op dat moment springt de leiding kapot en treedt er een lekkage op.

Je kunt een dergelijke situatie voorkomen, door de leidingen aan het begin van de winterperiode af te sluiten. Zet de kraan vervolgens een korte tijd open, zodat het resterende water in de leidingen wegstroomt. Het water kan zo niet langer uitzetten bij grondvorst, waardoor de kans op een gesprongen leiding minimaal wordt.

Hulp bij een gesprongen waterleiding in je tuin

Wanneer je onverhoopt toch te maken krijgt met een gesprongen waterleiding, kun je een loodgieter inschakelen. Loodgieters kunnen de exacte plek van de lekkage opsporen en direct voor een oplossing zorgen. In veel gevallen zal de leiding vervangen moeten worden. Het is belangrijk dat de nieuwe leiding op de juiste wijze aangesloten wordt, om verdere lekkages rond de leidingen in de tuin tegen te kunnen gaan. Lees hier meer over de hulp die een loodgieter kan bieden bij kapotte leidingen in de tuin.