3x tips voor zelfvoorzienend tuinieren

De laatste jaren zien we een bijzondere trend in de samenleving, namelijk die van het tuinieren. Tuinieren is hip en dat is niet voor niks. In deze tijd van drukte en verwachtingen kan het heerlijk zijn om je even terug te trekken in je eigen tuin waar je je groene vingers de vrije loop kunt laten gaan. Wist je dat mensen die tuinieren langer leven én gelukkiger zijn? Een subtrend van deze ontwikkeling is zelfvoorzienend tuinieren. Dat wil zeggen dat je een tuin ontwikkelt waarin je gewassen en kruiden kweekt. Op die manier pak je voordeel omdat je je eigen eten produceert en zo weet je exact wat er gebeurd is met het eten voordat je het in je mond stopt. In dit artikel vertellen we je meer over zelfvoorzienend tuinieren en de voordelen ervan.

Waarom zelfvoorzienend leven?

Er zijn een paar simpele redenen waarom je kunt kiezen voor zelfvoorzienend tuinieren en zo gedeeltelijk zelfvoorzienend leven. Voor de meeste mensen begint het als een hobby: het kweken van je eigen groente en fruit met behulp van mediterrane bomen en planten in je tuin is leuk. Wanneer men merkt dat het figuurlijk (en eigenlijk letterlijk) zijn vruchten afwerpt, wordt er al snel serieuzer naar gekeken. Je eigen gewassen kweken is een stuk goedkoper dan wanneer je iedere week dergelijke producten in de winkel moet aanschaffen. Je zult zien dat je na een tijdje best wat korting hebt gepakt en dus veel geld hebt kunt besparen wanneer je zelfvoorzienend tuiniert. Daarnaast is op deze manier tuinieren gezond; je weet immers exact wat je zelf in de grond hebt gestopt en hoe je dit behandeld hebt.

Tip: eigen voedsel verbouwen

Het belangrijkste onderdeel van zelfvoorzienend tuinieren is het verbouwen van je eigen voedsel. Begin bijvoorbeeld met een paar fruitbomen, kruiden en andere ‘gemakkelijke’ gewassen waarmee je automatisch met de seizoenen kunt mee-eten. Het is verstandig om je in te lezen in de seizoenen van het jaar: welke producten kun je wanneer kweken, wat kun je wanneer eten, welke recepten zijn er in welk seizoen met welke producten et cetera. Wanneer je je eigen groente en fruit verbouwt eet je eigenlijk altijd biologisch én houd je wat extra geld over voor andere dingen. Je hoeft overigens geen grote (moes)tuin in de grond te hebben om tomaten, courgettes en bonen te kweken. Kweekbakken, potten en plantenbakken dienen ook goed om producten in te verbouwen. Koop dergelijke bakken in de aanbieding bij bijvoorbeeld Lidl en je hebt direct wéér geld bespaart.

Tip: regenwater handig gebruiken

Wanneer je een begin gemaakt hebt met zelfvoorzienend tuinieren kun je na een tijdje (of direct) al een stapje verder gaan om nog meer geld te besparen. Nederland is hét land bij uitstek om op een handige manier gebruik te maken van regenwater. Ieder jaar regent het immers behoorlijk veel in ons kikkerlandje. Om je moestuin te onderhouden op een nog natuurlijke manier is het eigenlijk zonde om kwalitatief drinkwater uit de kraan te gebruiken. Schaf daarom een grote regenton aan waarmee je regen kunt opvangen die je uiteindelijk kunt gebruiken om je gewassen te onderhouden. Het kopen van een regenton is een eenmalige investering; uiteindelijk heb je er veel aan en bespaar je er veel geld mee.

Voedsel conserveren en opbergen

Bij het verbouwen van je eigen gewassen merk je al snel dat je bepaalde groenten en fruit in Nederland niet het hele jaar door kunt verbouwen. Een goed voorbeeld: het aardbeienseizoen loopt zonder (verwarmde) kassen van juni tot september. Wanneer je zelf niet over een kas in je tuin beschikt, kun je bepaalde fruitsoorten en groentesoorten wecken. Dat betekent dat je dergelijk geconserveerd voedsel kunt eten wanneer je wilt. Naarmate je zelf verbouwt leer je ook meer over het op de juiste manier opbergen van voedsel. Sommige groenten, zoal sla, blijven langer goed nadat je ze in een bakje met water hebt gezet. Kortom: het begin van zelfvoorzienend tuinieren kan even wennen zijn, maar wanneer je doorhebt hoe het moet kun je veel geld besparen op voedsel.

Meta

Zelfvoorzienend tuinieren is hip én goed voor je portemonnee. Wat is zelfvoorzienend tuinieren en hoe begin je ermee? Je leest het hier.