Hoe snoei je een dakplataan

Hoe snoei je een Dakplataan

De dakplataan is inmiddels niet meer uit de tuinen weg te denken. Het is een karakteristieke boom die niet alleen mooi in uw tuin staat maar ook nog eens een prachtig aanzicht heeft. Ook dient hij als een organische parasol met een mooie takstructuur waar je heerlijk onder kunt zitten.

Het doel van het snoeien is om de takken een gelijkmatige vorm te geven zodat de takken een parasol vorm krijgen of behouden. De regel is dan ook: ”hoe vaker jeΒ  dakplataan snoeit, des te mooier en authentieker hij wordt”.

Wanneer snoeien?

De dakplataan laat zich op verschillende manieren snoeien. Er zijn dan ook diverse mogelijkheden om dit te doen. Nadat de plataan gesnoeid is groeit hij weer onverschrokken door alsof er niets ie gebeurd.
De hoofdsnoei en dus etvens de belangrijkste snoei van de dakplataan is vanΒ  februari t/m halverwege maart. wanneer het zeker is dat er geen vorst meer komt en voordat de knoppen uit beginnen te komen. In juli wordt vaak nog omhoog groeiende takken die wat wild ogen, weggeknipt.

Hoe te snoeien?

Een plataan snoeien is redelijk makkelijk en kan je al in kort tijdsbestek hebben gedaan. Om de dakplataan goed te snoeien dien je e opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien. De dunnere twijgen kun je afknippen met een snoeischaar. Om de dikkere takken eenvoudig te snoeien pak je een goede heggenschaar of snoeizaag. het isΒ  belangrijk dat je scherp gereedschap hebt voor het beste resultaat en dat maakt het geheel natuurlijk een stuk makkelijker!