Hoe kun je een fruitboom snoeien

Het snoeien van een fruitboom

Fruitbomen hebben een karakteristieke uitstraling en zijn ideaal voor in de tuin. Er zijn twee soorten fruitbomen namelijk de pitvruchtbomen en de steenvruchtbomen. Om een fruitboom goed te laten groeien en volledig tot bloei te laten komen en daarnaast een goede kwaliteit aan vruchten te krijgen, dien je de fruitboom regelmatig snoeien.

Het snoeien van de Fruitboom doe je maximaal 2x per jaar zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Het wegknippen van oudere takken doe je op 10 centimeter van de stam. Dit zijn takken die voorheen weinig vrucht hebben afgegeven en het wegknippen ervan is goed voor de groei van nieuwe takken. Zodra je een tak ziet die in tweeΓ«n is gesplitst kan je een van de twee afknippen. Wanneer je een tak ziet die gaat hangen of de verkeerde kant op groeit, dus van de zon af, dan kan je deze ook wegknippen.

Het snoeien van de Steenvruchtbomen

De steenvruchtbomen is de benaming van verschillende bomen zoals bijv. pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je het beste in het voorjaar snoeien omdat ze het snoeien tijdens de winter erg slecht verdragen. In winter kunnen ze besmet worden met de loodglansschimmel. Een paar rassen zijn hier erg gevoelig voor zoals het pruimenras β€˜Victoria’ is erg gevoelig voor de schimmel en kan hier zelfs door sterven. . De beste snoeitijd is na de bloei in april/mei of augustus/september.

Het snoeien van de Pitvruchtbomen

De Appelbomen en de perenbomen vallen onder de noemer pitvruchtbomen. Deze bomen hebben een andere snoeiperiode dan de steenvruchtbomen. De snoei van deze pitvruchtbomen valt namelijk tussen begin januari en eind maart. Het is af te raden om dit eerder te doen omdat ze dan gevoelig zijn voor ziektes. Een van de meest bekendste schimmelziektes kan de takken en de stam ernstig aantasten en tijdens vochtig weer wordt deze ziekte verspreid. Het is dan ook raadzaam de bomen altijd met droog weer te snoeien.

Bekijk hier het aanbod van fruitbomen!