Quercus nigra ofwel de Zwarte eik

Quercus Nigra ofwel de Zwarte eik

Een van onze favoriete meerstammige bomen is de Quercus Nigra of in de volksmond ook wel genoemd: de Zwarte eik. Laat je niet misleiden door de naam, zwarte eik klinkt als een reusachtige boom maar dat is het niet.
De meerstammige variant kan wanneer je deze snoeit een ideale lengte krijgen die zowel in de lengte als in de breedte een mooie structuur krijgt.

De Quercus Nigra is een prachtige boom met een mooie regelmatige kroon en bij deze meerstammige variant heeft  de boom een mooi dak. Wist je dat deze eik in de natuur wel 30 meter hoog kan worden? In cultuur wordt deze bijna nooit hoger dan 20 á 25 meter hoog. Bij de meerstammige variant groeit de boom niet zo hard in de hoogte omdat de sapstroom zich verspreid over meerdere stammen. Deze boom wordt regelmatig aan de bovenkant gesnoeid om een mooi”dak” te vormen.

Bladhoudend

Wat  zo speciaal is aan de Quercus Nigra, is dat hij bladhoudend is en een prachtig glanzend groen blad heeft.
Hij is ideaal voor in de tuin of in een park omdat de Quercus Nigra een bijzonder in uiterlijk heeft in positieve zin :). De takken groeien omhoog, maar doordat deze meerdere stammen heeft krijg je een mooi effect. En omdat geen een boom hetzelfde is, kan de boom soms prachtige vormen aannemen. Daarnaast heeft deze boom nootjes die 1 á 2 cm worden. Hierdoor breng je veel leven in de tuin doordat de vogels en ander soort dieren zoals eekhoorns zullen smullen van de vrucht.

Wat deze boom zo bijzonder maakt, (buiten de vorm en het blad) is dat de jonge twijgen opvallend bruinrood zijn en de oude bast donkergrijs is. Ook is de bladvorm van de Quercus Nigra erg gevarieerd van omgekeerd eirond tot smal langwerpig, dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, maar juist die vormen maken het blad zo speciaal.

De bladranden variëren van gaafrandig tot 3-5-lobbig, waarbij de lobben aan de bovenste helft van het blad staan. Het glanzend groene blad geeft de boom een gezonde uitstraling. De boom verdraagt erg veel warmte (al is dat in Nederland niet zo relevant) en houdt van een vrij vochtige maar goed doorlatende, voedzame bodem.

Kortom: Koop eens een Quercus Nigra!