Planten van bomen in uw tuin

Planten van bomen

Het is bijna weer oktober. De bomen en planten gaan weer langzaam in hun winterslaap. Binnen nu en twee weken kunt u weer volop bomen planten in uw tuin. Maar ook de hagen kunnen nu weer geplant worden. In de periode van Oktober tot en met April kunt u bomen en hagen planten die uit de volle grond komen.

Plant u een boom met kale wortel dan is het erg belangrijk dat de wortels niet uitdrogen. Dus voor u ze gaat planten is het verstandig om de wortels even onder te dompelen in een emmer met water. Zorg dat je goede zwarte grond hebt om de boom in te planten. Het is raadzaam om deze grond wat bij te voeden met bemeste tuinaarde. De grond mag niet te nat zijn, plant nooit een boom met zijn wortels in het water, maar de grond mag ook niet te droog zijn.

De wortels moeten voldoende ruimte hebben. Dus maak je gat groot genoeg. Het is veel beter een te groot gat dan de wortels in een te klein gat proppen. Plant de boom nooit dieper dan de wortels zijn. Dus puur de wortels in de grond zetten en niet de stam. Hij gaat dan door de jaren heen dood. Zorg dat je goede zwarte grond hebt, desnoods ook mengen met potgrond, om het gat weer mee te vullen. Zorg dat er voldoende lucht in de grond zit.

Zet altijd een boompaal bij je boom. Het eerste jaar moet hij echt nog vast wortelen. Hierdoor waait hij makkelijk scheef. Dit geeft veel schade aan de wortels.

Het is belangrijk om de boom, alvorens je hem plant even terug te snoeien. Zowel het wortelgestel als de takken. Snoei de wortels licht terug. De takken mag je best behoorlijk terug knippen.

Plant je een boom met een kluit dan is hij beter beschermd tegen uitdroging. Bomen met een kluit hebben ook een veel betere kans van aanslaan dan bomen met een kale wortel. Koop je een boom die zo’n 2.5mtr lang is en een stam omtrek heeft van 12-14cm of meer dan is het altijd aan te raden deze met een kluit te kopen.