Is het mogelijk om bomen te verplanten?

Is het mogelijk om bomen te verplanten?

Een veelgestelde vraag van onze klanten is of de mogelijkheid bestaat om bestaande bomen opnieuw te verplanten.

Het is een logische vraag. Je hebt eenmaal de boom geplant en komt er later achter dat -om welke reden dan ook- het beter is om e boom op een andere locatie te plaatsen. Elke boom is anders dus we behandelen de standaard richtlijnen. Voor advies kan je contactΒ  met ons opnemen via chat, mail of telefoon.

In basis gelden de volgende richtlijnen i.c.m. de duur van de bomen die zijn gepland.

  1. Β Planttijd 1 – 2 weken: De boom zou in theorie verplaatst kunnen worden. Echter betreft dit een natuurproduct en lijdt de boom hier onder. In de praktijk is er dus een grote kans dat je de boom hiermee beschadigt en dat deze hier lange tijd last van gaat hebben (niet goed groeien en geen nieuwe knoppen maken).Β  Doe je dit toch, zorg dan in ieder geval dat de volgende plantlocatie voldoende zwarte grond en vocht bevat en deze niet in bloei staat. Dus enkel van oktober t/m februari.
  2. Planttijd 5 weken tot 3 jaar: Het is een heel slecht idee om de boom te verplanten. De boom is al redelijk geacclimatiseerd en gaat hier flink onder lijden. Ook zijn de jonge wortels al gaan uitzetten en breken makkelijk wanneer je deze gaat verplanten met als gevolg dat de groei stagneert en de boom zelfs overlijd. Doe je het toch? Zorg er dan voor dat je de boom rondom, goed en diep genoeg uitgraaft en op de nieuwe locatie voldoende zwarte grond hebt met genoeg vocht. Ook dien je de boom de eerste maanden regelmatig extra water te geven om uit te sluiten dat de boom gaat uitdrogen.
  3. Planttijd na 3 jaar:Β Je kunt de boom nu gewoon verplanten zonder dat de boom hier onder lijdt.. Het beste is om een jaar van tevoren enkele grote wortels door te steken zodat de boom kleinere fijnmazigere wortels aan gaat maken. Zorg ervoor dat je rondom de boom een groot gat graaft en de boom er rustig uit tilt. Ook dient de nieuwe locatie goede zwarte grond te bevatten met voldoende vocht. Water de boom de eerste 3 maanden voldoende bij om uitdroging te voorkomen.