De beste tijd om bomen te planten

De beste tijd om bomen te planten

Wanneer is het de beste tijd om bomen te planten? Tot wanneer kan dat nog? en wat als er nu een strenge winter komt, gaan ze dan niet dood?

Dit zijn vragen die we bijna dagelijks van onze klanten krijgenΒ en waarop we volmondig in oktober en novemberΒ kunnen zeggen. Het najaar is bij uitstek de ideale tijd om je planten te snoeien en om bomen te planten. De sapstroom van de boom is tijdens de herfst verminderd en tijdens de winter zelfs helemaal stil gelegd waardoor de boom niet groeit. Hierdoor kunnen bomen verplant worden en uit de volle grond worden gehaald.

Het voordeel van planten in het najaar

Een voordeel is dat -wanneer je de bomen in het najaar verplant- je er in het voorjaar en in de zomer al plezier van kan hebben. Elke grond is natuurlijk anders maar over het algemeen heeft de boom in de winter al kunnen settelen en is al aan de nieuwe omgeving gewend geraakt. De sapstroom komt in het voorjaar weer op gang waardoor de circulatie voeding van de boom is gestart. Hierna maakt de boom direct nieuwe scheuten aan en heb je in de lente en zomer dus een groene boom.

Kortom: van oktober tot aan april kunnen de bomen verplant worden.

De beste tijd is van oktober en november

Heeft de boom nog speciale voeding nodig wanneer je deze verplant?

Geen elke grond is hetzelfde en het is van groot belang om de boom in een vochtige, voedingsrijke, zwarte grond te plaatsen.

Beste tijd om bomen te planten

Nog belangrijker is om de boom na het planten regelmatig water te geven zodat de boom altijd in een vochtige maar niet te natte ondergrond verblijft. In de herfst spreekt het voor zich dat de grond vaak vochtiger is dan in de zomer, juist dan moet je extra alert zijn op het regelmatig water geven. Doe je dat niet dan droogt boom uit en zal deze sterven. In principe hoef je geen rekening te houdenΒ met de standplaats van de boom omdat vrijwel alle bomen van zon houden. Je moet echter wel jonge bomen bevestigen aan een boompaal wanneer deze in de volle wind staat omdat ze dan om kunnen waaien.