Vijgenbomen voor in de tuin

Vijgenbomen zijn in!

Vijgenbomen en andere mediterrane bomen doen steeds vaker hun intrede in Nederland en deze ontwikkeling zorgt er voor dat Nederlandse tuinen een mediterraans tintje krijgen. De vijgenboom is hier ideaal voor. Deze boom kan namelijk zeer goed tegen het Nederlands klimaat, tegen vorst en geeft gedurende het jaar vele lekkere vruchten af. De boom kan gerust in de volle zon staan. De meest voorkomende ras is de Ficus caricaΒ  ‘Brown Turkey’ verliest het blad in de winter. U kunt de Vijgen oogsten in september – oktober.

Het planten van een vijgenboom

Het is het beste om de vijgenboom op een droge plek te planten zodat deze tijdens het vele regen niet verdrinkt.
Tijdens de zomer kan je deze dan wat extra water geven. Het geven water is in dit geval beter dan dat de boom teveel water krijgt. Je kunt de boom goed in een pot laten, zo kan je de vochtigheid zelf regulieren. Ook is het goed om de boom wat beschutting te geven tegen wind. Een hoek omringt met muren in een tuin op het zuiden zou een ideale plek zijn.

 

Een vijgenboom snoeien

Een vijgenboom snoeien doe je in de winter van december t/m februari en enkel wanneer deze te hard groeit. Om problemen met vorst te voorkomen snoei je de takken niet te ver af. De kruisende en kapotte takken kan je wegsnoeien zodat de zon en warmte goed op de vijgenboom wordt verdeeld. Wil je veel vruchten hebben dan is het raadzaam de vijg wat vaker te snoeien.

 

De vrucht

De vrucht van de vijgenboom is vanaf het tweede jaar heerlijk te eten. Pluk vijgen als ze bruin, dik en zacht zijn.
Na het plukken moet je vijgen binnen een paar dagen opeten. Als je ze bewaart doe dat dan in de koelkast. Als je wilt kun je vijgen ook invriezen.