Mediterrane bomen voor in de tuin

Mediterrane bomen kopen

Het is weer lente en de zon begint langzaam weer feller te worden. Bomen raken in bloei en de tuin krijgt weer nut. Een warme dag betekent dat veel mensen zin in hebben om hun tuin om te toveren tot een mediterraanse tuin vol met lampjes maar ook planten en bomen in de mediterraanse stijl. De bomen groeien voornamelijk rondom de Middellandse zee zoals Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland. Kenmerkend voor Mediterrane bomen is het feit dat ze een exotisch uiterlijk hebben, vaak zijn deze voorzien van vruchten. Een groot voordeel van de export naar landen zoals Nederland is dat ze hun sterkte behouden.

De belangrijkste elementen zijn natuurlijk de bomen, maar ook de planten hebben een groot aandeel in de look & feel.

Welke bomen zijn geschikt

De bomen die perfect passen in een mediterraanse tuin zijn onder andere de olijfboom,de palm, de sinaasappelboom en de citroenboom. Ook passen diverse fruitbomen bij de look en feel van je tuin. Deze mediterraanse bomen gedijen op zich prima in het Nederlands klimaat, echter groeien ze veel minder dan bijvoorbeeld in Italië. Dit heeft met de grond en met het klimaat te maken. Ook het aantal zonuren per jaar bepaalt dat aan de bomen weinig tot geen vruchten zullen groeien. Ondanks dat hebben de bomen een bijzondere takstructuur en een typerend blad. De meeste bomen die geschikt zijn voor het Nederlands klimaat komen voornamelijk uit Italië. Deze soorten worden erg oud in tegenstelling tot andere bomen en groeien vrij langzaam.

Onderhoud van de bomen

Het onderhoud van deze bomen is in basis wel verschillend dan de standaard bomen. Echter zijn er wel punten waar je rekening mee moet houden omdat deze soorten gevoelig zijn voor vorst. Ze kunnen vooral de eerste jaren erg gevoelig zijn. Hierbij de 5 belangrijkste punten:

  1. Geef de boom extra voeding  speciaal gemaakt voor mediterraanse bomen.
  2. Spray de boom regelmatig in met een spuitmiddel tegen bladschimmel.
  3. Gebruik een Fleecedoek voor bescherming van uw boom tegen de vorst.
  4. Neem een Warmteslang met thermostaat voor bescherming van uw olijfboom of andere bomen tegen vorst.
  5. Geef de boom in de winter geen extra water gezien het feit dat deze in rust is en geen extra water behoeft.