Hoe en wanneer snoei je een Hortensia?

Hoe en wanneer snoei je een Hortensia?

Hortensia’s, een struik die zo mooi kan bloeien met mooie felgekleurde blaadjes. Het geeft een prachtig gezicht in de tuin.ย  Maar hoe snoei je die het beste en wanneer is het eigenlijk tijd om deze te snoeien?

Het najaar is weer begonnen en sommige mensen beginnen al in november met snoeien maar ons advies is om, zodra de winter voorbij is en het voorjaar begint, het tijd is tijd om aan de slag te gaan.
Er zijn twee tijden om deze te snoeien, je kunt dit direct in het najaar doen wanneer bloemen zijn uitgebloeid of in het voorjaar maar nooit nรก 1 maart. Waarom niet? Omdat je de plant dan beschadigt en gedurende het jaar deze niet goed meer zal bloeien.

De hortensia verkleurd en voordat het blad gaat uitlopen moeten de bloemen weg zijn want anders kan dit het jonge blad in de weg zitten. Dus pak je snoeischaar en laten we beginnen!

Snoeitips

Je pakt de bloem stevig vast en knipt net onder de bloem in de tak. Knijp stevig in de snoeischaar zodat de tak in รฉรฉn keer wordt ingeknipt. Het is belangrijk dit net onder de bloem te doen en boven alle knoppen knipt. Anders heb je kans dat je de knoppen beschadigt die dan al eventueel zijn uitgekomen.

De knoppen die je ziet zullen gaan uitkomen waardoor je wederom een prachtige struik krijgt.

Hoe en wanneer snoei je een Hortensia

Het komt uiteraard voor dat de Hortensia te groot wordt en teveel is uitgebreid voor de plek waar deze staat. Dan is het tijd om hem flink kort te wieken en uit te dunnen. Je haal ongeveer 30% weg om het beste resultaat te krijgen.

Snoei de hortensia bij de buitenste takken en de takken die het hoogst komen. Nadat je dit hebt gedaan zal de Hortensia bij de bestaande knoppen uitschieten en verder bloeien.

Succes!