Hoe onderhoud ik de Fagus sylvatica

Hoe onderhoud ik de fagus sylvatica?

De Fagus sylvatica is een van de meest bekende soorten in Europa en is een plant uit de napjesdragerfamilie (beukenfamilie).
Dat zegt je waarschijnlijk niets, maar het betekent dat de Fagus sylvatica een belangrijk aandeel heeft in het noordelijk halfrond met wel 11 geslachten.

In de volksmond wordt deze ook wel de gewone beuk genoemd. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag omdat deze een prachtige kleur heeft van groen tot aan gelig oranje, waardoor de dichtheid van de haag mooi intact blijft. Dit krijg je wanneer je deze tijdig snoeit.

De beste tijd om de Fagus sylvatica te snoeien is in Mei, wanneer het zeker is dat er geen vorst meer komt.

De Fagus sylvatica heeft bepaalde bodemschimmels nodig om te overleven. Ze hebben snel last van droogte en wortelen daarom voornamelijk aan de oppervlakte. Belangrijk om te weten, is dat wanneer je in de buurt van de beuk gaat graven je voorzichtig te werk moet gaan. Ze raken namelijk beschadigt wanneer de wortelzone wordt aangetast.

Zwarte grond

Zorg voor genoeg zwarte grond. De beuken houden van kalk in de grond, maar wanneer de grond zwart genoeg is en niet gemengd met bijvoorbeeld wit zand hoef je geen extra kalk toe te voegen. Een belangrijk aspect van de onderhoud is genoeg water. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar in de zomer kan het wekenlang droog zijn waardoor de grond uitdroogt. Hierdoor krijgt de beuk te weinig vocht binnen waardoor hij sterft.

De grootste vergissing die men maakt is om de beuk in het eerste jaar te weinig water te geven.
Wanneer het regent hoef je geen extra water te geven en er is geen vast schema voor je om uit te typen, echter is het verstandig rekening te houden met het volgende:

  • Zorg ervoor dat de beuk niet in de volle wind staat, dus enigszins beschut.
  • Geef de beuk bij droge dagen voldoende water
  • Zorg voor voldoende zwarte grond
  • Kalkrijke grond is belangrijk, kalk toevoegen niet
  • Een grote snoeibeurt doe je in het voorjaar, bij voorkeur in april
  • Een kleine snoeibeurt doe je in het najaar rond eind september begin oktober
  • Wanneer de bast van de Fagus in de volle zon staat kan dit schadelijk zijn omdat deze dan uitdroogt. Zorg voor voldoende bescherming en geef hem wanneer nodig voldoende extra water.

Bemesting

In het voorjaar kan je de de grond waar de wortels zijn gevestigd, bemesten. Een goede tip die al eeuwenoud wordt gebruikt is om naar het bos te rijden en daar een schep van de bovenste laag grond bij een boom mee te nemen. Deze grond heeft een zeer goede en rijk voeding bomvol organische voedingsstoffen.

Met kunstmest strooien is niet nodig, de wortels kunnen dan verbranden door de hoge dosering mest.