De rode beuk

De rode beuk

De rode beuk is een mooie opvallende verschijning binnen de hagen en de bomen. Waar andere bomen een diepgroene kleur hebben, heeft de rode beuk een rood-bruinig blad met een mooie vorm. Met de Rode beuk wordt vaak de Fagus sylvatica bedoeld. Toch is er een hele lijst aan bomen die ook een rood blad hebben. Zo is er de AcerΒ Β 
Platanoides crimson king en de Acer rubrum red sunset.

Binnen de beukenhagen is een rode kleur wel echt heel bijzonder. De kenmerkende donkerrode bladeren zijn een opvallende verschijning tussen alle lichtgroene en donkergroene hagen die anderen in de tuin hebben staan. Er zijn daarom veel mensen die iets anders dan anders willen hebben en daardoor de rode beuk kopen voor in hun tuin. Qua groei, vorm en uiterlijk en andere eigenschappen, is de rode beuk eigenlijk niet anders dan de groene beuk. Er zijn dus geen bijzonderheden waar je rekening mee hoeft te houden of op te volgen op het gebied van standplaats, planten of snoeien. Kies daarom de boom of haag uit die u het mooist vindt.

Rood kleurige boom met rood blad
Boom met rood blad (geen rode beuk)

Het komt steeds vaker voor dat men een rode beuk als boom in de tuin plaatst. Het uiterlijk van deze boom is statig karakteristiek en…rood! Deze boom sprint er dan echt uit. Vooral als je deze naast andere bomen zet die groen zijn.

Omschrijving:

De rode beuk heeft een mooie grijskleurige stam. Bij teveel zon kan de bast barsten bij blootstelling aan te felle zon. Daarom is het goed hier rekening mee te houden. Het bruin/rode blad wordt 4 – 10 cm groot en heeft een gegolfde bladrand met een glimmend aanzicht. In het voorjaar rond maart/april heeft de beuk een lichtpaars blad. In de loop van juni/juli kleurt het blad met bruin-groene tinten. De herfstkleur is vaak intenser rood met diepe kleuren.

Het bruinig/rode blad blijft in de winter aan de boom hangen, hierdoor heeft de boom altijd blad. In het najaar verschijnen de beukennootjes. De rode beuk heeft veel wortels aan de oppervlakte zodat hij vrijwel altijd voldoende vocht binnenkrijgt. Een humusrijke bodem met een goede vochtige onderlaag is ideaal voor deze boom.
Probeer wanneer je deze verplant altijd een goede zwarte grond te gebruiken.