Tips tegen de buxusmot

De haag blijft een bekend fenomeen. Het is het eerste aanzicht van je voortuin en daarom vinden we het belangrijk dat de haag er groen uitziet. Iedereen ziet jou huis tenslotte als eerst van de voorkant nietwaar? Sinds dat de buxusmot zijn intrede in Nederland heeft gedaan zijn al vele buxushagen gesneuveld. Kaal en dor zijn het aanzicht van de haag wanneer de mot ermee klaar is. Het insect komt oorspronkelijk uit Azië en brengt flinke schade toe aan buxusplanten. De motten leggen tientallen eitjes per plant. De rupsen die daaruit komen vreten de buxus helemaal kaal. Dit is erg frustrerend omdat een goed middel nauwelijks voor handen is.

Bestrijdingsmiddel

Natuurlijk, je hebt vast een tip gekregen om met gif te spuiten en dat snappen we. Je zou in principe zo naar België kunnen rijden, om daar een bestrijdingsmiddel te halen, dat verboden is in Nederland.
Wat veel mensen niet beseffen is dat het middel toxic is voor alle insecten, waaronder de bijen en vlinders. Hierdoor brengt het schade toe aan de natuur. Dit is ook de reden dat het niet meer is toegestaan om dit soort bestrijdingsmiddelen te verkopen. Daarnaast zijn deze bestrijdingsmiddelen kostbaar en moet je regelmatig sprayen om de buxusmot weg te houden. Zoals al eerder gezegd legt een buxusmot namelijk tientallen eitjes per plant waardoor deze razendsnel terug zal komen.

Is er dan echt niets tegen te doen?

Er zijn middelen die natuur- en diervriendelijker zijn en daarnaast ook nog eens organisch afbreekbaar. Echter vergt dit veel tijdsinspanning en is het resultaat niet altijd gegarandeerd. We hebben de diervriendelijke tips voor je op een rijtje gezet:

  1.  Maak een mix van water en afwasmiddel en spuit dit met een verstuiver over je buxushaag heen. De buxusmot zal dan tijdelijk van de buxushaag afblijven i.v.m. de geur en de gladheid op het blad die het veroorzaakt. Je moet dit wel dagelijks herhalen aangezien het sop vrijwel binnen een paar uur verdwijnt. Zelfs korter wanneer het regent.
  2. Controleer dagelijks op eitjes in de haag. het zijn kleine witte bolletjes die te herkennen zijn aan de plakkerige structuur. Je kunt ze met de hand weghalen. Wanneer je dit dagelijks heel secuur doet en consequent bent zal dit de mot tegengaan. Het is helaas erg veel werk, je bent er zo een paar uur per dag mee zoet.
  3. Koop een Buxusmonitoringval (prijs €39,99). De mannetjes mot wordt aangetrokken door de val en zal worden uitgeschakeld. Hierdoor wordt de cyclus tijdelijk onderbroken. Wanneer de eitjes (zo’n 800 per haag) al zijn gelegd zal slechts een deel worden gevangen, waardoor het probleem slechts tijdelijk wordt tegengegaan. Helaas zullen niet alle mannetjes worden gevangen, de kans is dan ook groot dat de haag alsnog wordt aangevreten.
  4.  Spray met chemisch bestrijdingsmiddel. We zetten het er bij maar staan hier absoluut niet achter. Dit middel is zeer giftig en komt in de sapstroom van de plant waardoor de buxusmot doodgaat wanneer de buxusmot er van eet. Het nadeel is, zoals eerder al vermeld, dat andere levende organismen en insecten hier ook dood door gaan. We raden dit dan ook af.
  5. Haal de buxus eruit en vervang deze voor een van de prachtige andere hagen. We begrijpen dat je liever de buxushaag behoudt, echter zit er soms niets anders op dan de haag te verwijderen en te vervangen voor bijvoorbeeld een Prunus laurocerasus ‘Ani’ en de Taxus Baccata. We hebben tientallen varianten op voorraad die we kosteloos bij u leveren. Daarnaast kunnen we deze bij u planten waardoor u er zelf niets aan hoeft te doen.

Steeds meer mensen gaan overstag en kopen een andere haag. Je tuin wordt er ten slotte alleen maar beter op!

Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen.